sunnuntai 20. toukokuuta 2012

ruoka ja sen hinta

vieno toiveeni päättäjille:
tehkää saakeli nyt jotakin tuon ruoan hinnalle! vaikka siellä laulettais mitä kaunoballadeja, niin kyllä se on hinta noussut! se kuluttajahinta mitä mä maksan.

sainhan toki indeksikorotuksena lapsilisään männävuonna 3 euroa lisää, mutta ei paljoa lämmitä.
ruoka on ihan sikamaisen kallista, sama mitä sitä kärryynsä lappaa.
mun aivoille on vaan aivan käsittämätöntä, että ulkomailta roudattu ja lisäaineilla loudattu skeida on halpaa, ja kotimaassa tuotettu ruoka hemmetin kallista. yks maanviljelijä jopa kertoi mulle että eu maksaa sille "maisemointitukea" kukkaniitystä enempi kun jostakin kauranviljelystä. eihän tää voi näin mennä! ootteko huomannut että luomuinen tahi maustamaton liha on kalliimpaa kun mauste- ja säilöntäaineilla lastattu paketti? entä sitten jugurtti? litran sokeri- ja lisäainepommin saat eurolla, maustamaton, luomuinen versio maksaa vajaa 3 euroa. tai yritäpä vähillä rahoillas ostaa kotimaista marjaa. no ei onnistu. ja mä kun en muka-hilloja puurossani syö. ja lisäaineettomat hillot on a) kalliita, b) lennätetty maapalloa saastuttaen ranskasta. ollaan sit ilman.* kauramaitonikin on uitettu tänne ruotsista. äst. emmä enää tiedä mikä tässä sopassa olis oikea valinta.

meillä menee tällähetkellä paljon rahkaa, ruisleipää ja kasviksia. silti ruokalasku hipoo taivaita. ihan itkettää mennä taas kauppaan maksaan luomumaidosta kahta euroa litralta, raejuustosta yli kolme euroa paketti, voista samoin, ja kasviksista tähtitieteellisiä hintoja muutenvaan.

kahvin hinnasta nyt puhumattakaan. jaksaakseen touhuta ja pitääkseen makunystyrät mielissään, mun kone vaatii puoli litraa hyvää kahvia aamusin. viiseuroa kahvipaketistakaan ei ole ookoo. tuntuu kun lappais mustaa kultaa koneeseen, joka käytetty mittalusikallinen harmittaa. puhumattakaan suklaanhinnan korotuksesta. kohta yhteiskunnalla on elätettävänään taas yks ongelmainen, jos tuo hinta tuosta vielä nousee. suklaa on mun elinehto, niin kaloriensaannin kuin mielenterveydenkin kannalta.

barffimistyyppisen sapuskan syöttäminen pitäis olla fiksu ratkasu tässä teurasjätteen luvatussa maassa, mutta kyllä se koirille tarkoitettu lihajalostekin maksaa maltaita. kai siksi kun broileripullatehdas vie teurasjätteet välistä ja syöttää ne ihmisille.

huoh.

noh. lähden kauppaan ostamaan sen kympin juuston, ja kallista maitoa. pitkin hampain. todella pitkin. hyvähän se on ruoan veroa nostaa, se kun on monelle ihmiselle ihan elinehto. se ruoka. ja sitä on pakko ostaa, hinnalla millä hyvänsä. olisitte nähneet kui kauan pyörittelin käsissäni himoitsemaani lohta.... yhdentoistaeuron palanen, ihan arki-iltana. herramunjee. kohta me syödään iskän lauttasaaren sillalta kalastamaa silakkaa dioksiinistä huolimatta.

huom.  "Ruuan hinta saattaa kallistua lähitulevaisuudessa. HS:n tietojen mukaan hallitus pohtii viikon päästä pidettävässä kehysriihessään ruuan arvonlisäveron nostamista nykyisestä 13 prosentista 17 prosenttiin." 
että tämäkin vielä. way to go!


että semmoi. näillä tuloilla, perhekoolla ja asuinpaikalla kannattaakin olla ihan simppelin arjen rakastaja, koska mihinkään ekstremeen ei ole varaa,  jos haluaa pötyä pöytään. ja jos haluaa syödä muuta kun puoleneuron pakasteranuja. 


* olis kaikkien kannalta ihanaa hakea sienet ja marjat metsästä. ja opettavaista ja reipashenkistä kertakaikkiaan. mutta mä en vaan pysty. vaikka muuten rakastan metsäilyä yli kaiken, palaa närvi marja- tai sienimettässä alle aikayksikön. onneks on marja-anoppi, ja sieni-ällä. kaunis kiitokseni teille, pitkä-metsähermoiset läheiseni.

2 kommenttia:

  1. Ja aattele mitä se luomumaitolitran tuottaja saa siitä kalliista maidosta, n.50 senttiä :/ Se on joku muu ku hinnottelee...

    VastaaPoista
  2. niinPÄ! tätä mä en just käsitä!

    VastaaPoista