maanantai 5. lokakuuta 2009

ravitsemusta

jee! seuraavaksi lempiaiheestani hiukan jeesustelua.

muistan kun lehdessä oli juttu jossa äiti teki esiteineilleen valmiin vihanneslautasen jääkaappiin. niinko koulunjälkeisvälipalaksi. sen sijaan että sitä juttua olisi kiitelty valtakunnamme ykköslapsinettikeskustelufoorumeilla (vauva,kaksplus), äitiä haukuttiin armotta idiootiksi joka tekee lapsista uusavuttomia nössöjä. sen sijaan että olis tullut kiitosta siitä, että muksuilla on terveelliset eväät odottmassa. (niinkun huolenpito-terveysvinkkelin palaute puuttui...)

noh. siellä lapsinettifoorumeillahan on vaan muutenkin äitejä jotka tekee lapsensa ruuat aasta-ööhön itse. ja luomua. ja täysjyvää. ja suolatonta. ja pelkkää terveyttä onnea ja läsnäoloa ja välittämnistä. kuitenkin suomen lasten ruoka (ja muutenkin hyvinvointi) on ihan pyllystä. tai läheltä sitä. joko kyseisillä saiteilla on kiva jäydä jeesustelemassa ja puhua saissea. taikka ihmisillä ei ole hevon hiton hajua siitä mikä on lapselle terveellistä, hyvää taikka oikein.

luin justiinsa vauvalehden välissä tullutta leikki-ikäisen hoito-opasta. siellä oli hyvä "artikkeli" lapsen ravinnosta. tai niin luulin. tarkemmin tavattuani kyseistä artikkelia, huomasin sen olevan disney-propagandaa, jolla koetetaan edistää kyseisen fiman lisäravinnemenekkiä. plääh. siinä kuitenkin mainittiin että 65% käyttämästämme (ja lastemme käyttämästä) energiasta tulee sokereista ja valkoisesta jauhosta sekä huonoista rasvoista. että ravintoköyhät einekset ei täytä mm. lasten energian- ja hivenainetarpeita. ylipäätään ravinto on laadultaan huonoa... oli mitä jenkkipropagandaa tahansa, niin kyllä osuu aikalailla asian ytimeen. en vaan tajua miksi oman typeryyden ja kiireisen elämäntyylin jälkiä pitäisi alkaa peittelemään ravintolisillä? eikö olis ihan vaan annettava lapselle porkkana taikka omena käteen?

kaupassa kun katsoo muiden ostoksia (anteeksi), ei niissä paljoa ole hurraamista. toivon että edessäni tänään asioineella sedällä ja pojalla oli "laatuaikapäivä", muuten tuntuu perusteettomalta ostaa 2 pulloa limua, sipsipussi, keissi kaljaa, 3 karkkipussia ja rankanleipä. ja rouva siinä mun vasemmalla puolella sitten valkoisine leipineen, danonelisäainerahkoineen ja valmisruokineen ja meetvursteineen... hoh hoijaa...

mulla itsellä alkaa kaupassa oleen vaikeuksia kun juuri mikään tuoteseloste ei kelpaa mulle. aina on eetä tai jotakin muuta kamaa mikä musta ei kuulu kyseiseen ruokaan tai ihmiselimistöön. tänään meni vartti jugurttihyllyllä. kun halusin marjajugurttia, mutta en mitään lisäaineskuormaa elimistööni.

ja eräänä pvänä aiemmin raahauduin ruohonjuureen hakemaan lisäaineetonta hilloa, ja itsetyytyväisenä ehdin olla muutaman tovin hilloineni kotona, ennenkun tajusin että sekin hiton hillo on kärrätty tänne ranskasta asti. saakeli. ojasta allikkoon mentiin.

en myöskään ostanut viikonloppuna ruususuolaa, joka on ravintoarvoltaan tavallista suolaa huomattavasti parempaa ja herkullisempaa, ja vielä intiaanien omin pikku kätösin andien suolakiteistä askartelemaa. ja intiaanit sillä elelee suoloista saaduilla tuloilla tyytyväisenä. kunnes kävin miettimään sitä sairasta lentomatkaa minkä suola on tänne tehnyt.

aah. mulla on taas liikaa aikaa ajatella...
nyt menen saunaan, ja sen jälkeen juon suomalaista vissyä, ja syön päälle suomalaisia omenoita. ja otan päälle alpro soya-jugurttia, josta en juuri mitään pahaa löytänyt. paitsi ettei se vitamiinilisän (miksi siinä on edes lisättyä vitamiinia?) takia sovellu alle kolmevuotiaille (mutta mä olenkin jo kolkyt). niin tai näin, kalsiumit saan siitä tältä pvältä vauvalle täyteen. jee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti