perjantai 23. joulukuuta 2011

joululeipä. tee näin.

osta kaupasta piimä ja hiiva.
ja uusi leipävuoka.
tule kotiin.
kaiva leipätarpeet kaapista.
huomaa että leseet puuttuu.

hae kaupasta leseet.

lämmitä litra piimää.
huomaa että se on kylmää. lämmitä uudelleen.
lisää 2 tl suolaa.
huomaa että piimä on edelleen kylmää.
lämmitä taas.
ja vielä kerta.

sekoita hiivapala piimään.
lisää hakemasi leseet, kaljamallas ja ruisjauho (3dl kaikkia).
kaada vehnäjauhot pöydälle.

pyydä lasta auttamaan.
kerää ympäri heitellyt puulastat lattioilta kun se kyllästyy. 

lisää taikinaan 3dl siirappia.
sekoita.
lisää 5dl pöydältä kaapimiasi jauhoja taikinaan.

huomaa että taikinakulho on liian pieni.
lisää silti vielä 5dl jauhoja.

sekoita varoen, koska taikina tulvii yli.

voitele vuoat.
muista ettet ole pessyt uutta vuokaa.
kaada puolet taikinasta kuitenkin siihen. tinen puoli vanhaan vuokaan.
huomaa että vuoat on aivan erikokoiset ja -muotoiset.
älä vittuunnu.

kaada taikina vuokiin nousemaan.
peitä puhtailla ihanilla, kauniilla joulupyyhkeilläsi vuoat, jotta leivät saavat kohota rauhassa.

unohda monelta laitoit ne nousemaan. unohda myös kauan niiden pitikään nousta.
kurkkaa leipiä, ja huomaa niiden nouseen ihaniin, kauniisiin joulupyyhkeisiin asti.
kaavi ruskea mönjä irti pyyhkeistä.
älä vieläkään vittuunnu. 

laita leivät 160 asteiseen uuniin.
laske ensin väärin mihin asti niiden pitää uunissa olla. ja sen jälkeen unohda ajankulu.
älä vieläkään vittuunnu.

viimetteeks haistele ilmaa, leivän tuoksu kyllä sitten kertoo että:
joulu on täällä! saaristolaisleivät on valmiit!

mustaleima, suolakurkku, saaristolaisleipä ja israelilaisviini.
jep!
herkullista joulua itse kullekin!

p.s. tekemäni suklaa näyttää leivinpaperille voidellulta p*skalta. hi hi. ei naurata. paitsi vähä.

2 kommenttia:

  1. p.s. p*skalta näyttävä suklaa oli yllättäen hyvää *wirn. olisha se pitäny arvata!
    ja kiitti kukkis! iloa taloon sinne!

    VastaaPoista