nyt kun on aikaa loijata sohvalla, pääsen mieliaiheeseeni, valittamiseen. tätä vois myös kutsua "vääryyksien ja epäkohtien julkituomiseksi", mutta tässä mielentilassa, sanotaan suoraan, valitustahan tää on. tai projisointia ja kohteen siirtoa pois omista ongelmista, mutta miettikääpä tätä:
mä en tajua miten tällä kaupungilla on eettisesti varaa tehdä säästötoimenpiteitä heikoimpien kustannuksella. tai että väitetään näitä typeriä toimenpiteitä säästöiksi.
ensinnäkin:
mä henkilökohtaisesti en todellakaan ymmärrä vanhainkotien ja palvelutalojen alasajoa. kukahan matikkanero on keksinyt että kotona vanhusten hoito(yritykset) tulee halvemmaksi. ihan lukiomatikalla kun miettii, niin on saamarin kallista juoksuttaa eestaas hoitajaa, vaippaa, ruokaa, terveydenhuoltoa jne. mitä niille tyhjille palvelutaloille tehdään? varmaan muutetaan asunnoiksi. kas kätevää. ja erittäin viisasta. "vanhukset haluaa asua kotonaan". paskanvitut sanon minä. ootteko ees kysyny? mä olen. ei ne nykyään halua. haluisitsä asua yksin? niinko ypöyksin? kun omaiset tekee uraa, ja tulee viemään sun roskat kerran viikossa. jos sitäkään. eikö pelottais liikkua himassa kun oot pääs kolkannu jo kolmesti, ja lonkkas murtanu molemmat? olisko kivaa että suht tuntemattomat ja vaihtuvat henkilöt kävis pesee sun persauksen ammeessa, johon sä et ees pääse kivutta ja vaivatta, kerran viikossa. olisko kivaa jos et esmes kahteen vuoteen pääsis ulos?
etsä mielummin asuis jossain yhteisössä? missä olis järkätty vähän korttipeliä perjantaisin? ja tuolijumppaa keskiviikkosin? missä olis muitakin ihmisiä? missä sun olis esteetön liikkua? että niinku pääsisit itkemättä pesulle ja pihallekin joskus? missä saattais olla hoitajat lähellä? niinkun että vaan kiljaset kun kaadut, ja apua tulee? sen sijaan että painelet hätänappia (jos ees muistat miten se toimii) ja odottelet esperiä kolmetuntia lattialla?
että kuka halus asua kotona? kuulostaako loistavalta tulevaisuudelta ehkä just sun kohdalla toi kotona asuminen? ehkä ennenmuinoin palvelutalo oli häpeä. ja sinne meno jonkin sortin omasta elämästä luovuttamista. nykysin se vois olla turvallinen yhteisö elää ja olla. tiedän että vanhuksia kotiinhoitavat ihmiset tekee kaikkensa vanhusten hyvinvoinnin eteen. mutta ne resurssit... vartissa - puolessatunnissa ei paljoa ihminen ihmiselle olla, oli aikeet miten hyvät tahansa. kun niistä perusasioistaki pitää huolehtia.
jos ja kun tuo meno ei muutu, niin kunnan elätiks mä en tänne jää. on niitä kivompiakin vaihtoehtoja ja äkkilähtöjä.
ja toinen korpeeva asia on päivähoito. rutulle kun hain aikanaan hoitopaikkaa tästä läheltä, nii myytiin ei oota. kato kun ei osattu arvata että kun vanhenevalta asuinalueelta mummut siirtyy taivaan kotiin, ni että joku lapsiperhe muuttais tilalle. että ajettiin alas kaksi päiväkotia, ja nyt on sata lasta jonossa ja päivähoitosuunnittelu (lue: samat ekonomit ja pilkunpyörittäjät kun ylemmässä kuviossa.) ihmeissään. mulle silloin tarjottiin paikkaa 28päisestä laumasta. kun yritin tarkemmin kysellä, päiväkodin johtaja kertoi että kyllä henkilökuntaa lisätään lapsimäärän kasvaessa. mun kysyttyä "kasvaako seinät samaa tahtia?" täti moitti mua pikkumaiseksi. eihän ne tilat tietty kasva kun tää talo on tässä. urpo! joopa. ei voi alkaa mulle väittään että hyvähän on 28päisen lapsilauman olla 15päiselle laumalle suunnitellussa karsinassa. tai voi väittää mutta mä en usko.
ei tarvitse varmaan kertoa että valitsin muun päiväkodin kun tuon läheisimmän. ja kärsin siitä nyt matkan pituutena, mutta ei kuule paljoa paina. lapsikin on siellä happy.
sikstoiseen. mä lähdin silloin aika yhtäkkiä duuniin (rutun ollessa puoltoista), ja kun soitin päivähoidon suunnittelijalle että kahden vkon päästä alkais työt ja sovittu lapsenvahti teki oharit, nii se nauroi mulle päin naamaa. nauroi. sopii yrittää se kertoi. onhan niiden hankittava kahdes viikos paikka jos vanhempi työllistyy yllättäen, mutta se voi olla sitten "missätahansa kunnan aluella", joten autottoman yh:n ei kannata ees haaveilla tarhapaikasta. että niin 750e* lapsenhoitoon kuussa silloin meni, ja kivaa oli. mut sit just sain tuon paikan rutulle pienemmästä päiväkodista vähän kauempaa, ja olen ollut siihen pääosin älytyytyväinen.
kolmas valivali on ennaltaehkäisevä perhetyö. on saamarin kallista kaikki huostaanotto ja muu lastensuojelutyö sinänsä, sitten kun ongelmat on kulminoitunu ihan fataaliksi. sitten kun eräs keskimmäisestään huolissaan oleva lähiömutsi soittaa perheneuvolaan, nii sieläkii myydään ei oota. yllättiks ketään? että jos tota lapsen tilanne huolestuttaa, nii tota soita elokuussa. et sit me
ehkä saadaan teille syksyksi joku arviointiaika. että se siitä preventiivisestä huolenpidosta. missä ne hiton resurssit on???
turha sit on rypistellä kun on paskat jo housussa, sanois munkin mutsi tähän. (mä olisin vaan halunnut kuulla jos ammattilaisella on mielessä jotakin mitä me ei vaan ymmärretä tässä kuviossa. ja kuinka tuota pientä itku- ja raivoherkkää äkäpussia pitäis käsitellä ettei riko sen persoonaa ja tukis sen vahvuuksia. nii ei. ei oo resursseja, kun niihin joilla on "oikeita" ongelmia.)
ja just joistain kouluista meinataan lopettaa psykiatristen sairaanhoitajien toimet. kato ko siel ei nyt NIIN paljoa nuoria käy puhumassa. vaini. näin eka puolen vuoden perusteella voi väittää toimintaa kannattamattomaksi? kö? entäs ne jotka sieltä on saanu apua, mihin ne nyt sit menee?
säätöt ja resurssipula saatana! se on arvoista ja priorisoinnista kiinni!
kyllä mä tajuan ettei jotkut musiikkitalorahat, tai muu hömppä ole mitenkään suoraan pois esmes sosiaalivirastolta, kato ku niin on eri budjetit ja rahoitukset ja muu, mutta missä halvatun vaiheessa täällä pysähdytään miettimään näitä kuvioita!? eihän tää näi toimi!
onneks mulla on se neuvolantäti. se maailman ihanin. se jolle voi aina soittaa ja jolla on aina aikaa, ja jota aina kiinnostaa.
säälittää vaan ihmiset joilla ei sitäkään ole. ja ne vanhukset!
nostetaan nyt joku saamarin mekkala yhdessä, jooko? täähän on ihan perseestä.
* toki aloin saamaan kelan yksityisen hoidon tukea. muutaman kk:n viiveellä, mutta silti omassa kukkarossa tuntui selkeesti.