lauantai 2. lokakuuta 2010

kommunikaatiota

muru tuli aamulla duunista. poikuli konttasi ilosena kattomaan kuka eteisessä rönyää, ja kiljahti murun nähtyään onnesta soikeena "akka!". ja sit mä repesin. sepä se!

eilen illalla murun työmaan ja mun kotisohvapaikan välillä lenteli semmosta siirappia tekstiviesteinä että olis heikompaa käynyt äklöttämään. mun tunneskaalat vaihteli liikutuksesta riemuun, ja välillä nauratti ihan pirskatisti. hitto että joku osaakin saada mut niin iloseks 180 merkin tiedonannoilla.

toisenlaatuinen viesti tuli insinööriltä, joka seilaa itämeren ja surun ristiaallokossa kera söpöisten poikansa ja vaimonsa, jolla jälkeenmainitulla alkaa painit rankkojen syöpähoitojen kanssa heti ensiviikolla. hitto mitä paskaa. mitä mä sille kirjotan? nauti matkasta? tartu hetkeen? faaaaaaaaaaaaaaaaak. ei riitä ymmärrys, ei kommunikaatiotaidot. aika voimaton olen tän edessä.

myös kommunikaatiotaitoja on hiottu esikon kanssa. sen kanssa illalla jäätiin pitkäksi aikaa juttelemaan teini-ikään kuuluvista asioista. listalla eilen oli kaverit, viina, tupakka, kiusaaminen ja perheasiat. teini on päättänyt ettei koske paheisiin ennen kahdeksaatoista ikävuotta. tämän päätöksen tekoon on vaikuttaneet sekä teinin omat ihanteet, että mun jyrkkä "EI!"-kanta. teini eloisaan tapaansa kertoi, kuinka se näkee silmissään mitä tapahtuis kun se tulis tupakalta haisevana tai pienessä sievässä kotiin. ei kivaa sananvaihtoa ja kuukauden aresti. sovittiin kuitenkin että jos jotakin ylilöntejä tapahtuu, sillä tai ystävillä, on "satakertaa fiksumpaa soittaa kotiin ja pyytää apua" kun joutua poliisien tai saapas-ryhmän kautta kotiin ja joutua vielä suurempiin vaikeuksiin. mä tiukkana rajoittajana kuitenkin olen myös hellä äiti ja pidän ensisijaisesti huolen omistani, ja vahtaan myös esikon ystäviä ettei mitään töllöä tapahtuis. aina haetaan ja hoivataan maailmalle eksyneet kyllä. annoin ohjeen soittaa murulle ensihätään, sillä on auto jolla urpoja noutaa, eikä se kilahda ehkä niin sfääreihin huolen ja suuttumuksen kanssa niinkuin mä varmasti teen.
huolestuttavaa on kuulla kuinka tuollaiset 8-luokkalaiset oikeesti käyttää jo alkoholia ja tupakkaa surutta, ja tietysti nössöimpiä dissataan kun ne ei tahdo vielä. onneksi esikko on aika omapäinen ja omaa hyvän itsetunnon niin ei tarvitse massan mukana mennä vaikeuksiin. vielä.
huolestuttavaa on myös koulukiusaaminen. uskomatonta miten raakoja tuon ikäiset osaa toisilleen olla. onneksi esikon luokalla on tiivis ryhmä ja muutama napakka oppilas, ja ne asiat mitä opettaja ei näe, päätyy julki joka tapauksessa koska muutama oikeudentajuinen ei niitä hyväksy. ihailtavaa toimintaa.

hyvä kulkea tämä teini-ikä läpi (vastahan se oma just meni!) tuollaisen (toistaiseksi ainakin) järkevän ihmisen kanssa.
hyvä kommunikaatio on musta myös suhteessa lapsiin ensiarvoisen tärkeä asia. pitää itsekin tajuta olla kuulolla kun teini haluaa omia asioitaan jakaa. ja toivottavasti se on sisäistänyt oheeni siitä että huolestuneen äidin huuto on luottamuksen menettämistä pienempi paha.

harmi että nipon äidin kiltin esikoisen tän(kin) illan bileet jäävät muiden teinien kemuja lyhyemmiksi. kotona on oltava kello 21, mun muksu ei malmin suunnilla kasia myöhemmin lauantai-iltana liiku. ja piste.

7 kommenttia:

  1. Hei! Vanhemmassa postauksessa viittasit Päivi Räsäsen kommentteihin jossakin vuoden 2006 keskusteluohjelmassa. Löytyisikö näistä lausunnoista tarkempaa tietoa? Tarvitsisin nettiväittelyssä. Vastapuoli on kovasti sitä mieltä, ettei Räsänen koskaan ole väittänyt sitä, mitä sinun kirjoituksesti avulla yritin todistaa hänen väittäneen koskien lapsen elämistä homoperheessä tai väkivaltaisessa alkoholistiheteroperheessä.
    Olisin kovin kiitollinen vähäisimmästäkin tiedonmurusta. :)
    Anteeksi, että mahdollisesti pilasin päiväsi muistuttamalla älyvapaista ajatuksista.

    VastaaPoista
  2. hei moikka!
    tuota noin, siis ohjelma jossa käsiteltiin uutta hedelmöityslakia tuli ykköseltä tai kakkoselta vuosien 2007 ja 2008 taitteessa kun olimme aloittamassa hoitoja ruttunaamaa toivoen. en muista ohjelman nimeä tai esitysajankohtaa sen tarkemmin.

    yle areenalta löytyy vaikka ja mitä vanhaa ohjelmaa (tosifani äitini ainakin löytää sieltä kaikkea mahdollista.) oletko sieltä tutkinut?

    toinen mahdollisuus on kysellä esim. ohjelmasta esiintyneeltä perheenäidiltä kaisa niemiseltä (esim. setan sateenkaariperheet keskustelufoorumilta saattais löytyä kys.om. henkilö) miten hän muistaa mokomaa lausahdusta ohjelmassa käsitellyn. ja miten keskustelu siitä eteni.

    muistan vaan asiasta p.räsäseltä kysytyn, ja hän jäi hinkkaamaan "lapsi tarvitsee isän ja äidin" - väittämää. kiinnostais tietää mitä sun nettivastaväittelijä argumentoi tästä asiasta...

    VastaaPoista
  3. eikun, vuodet oli tietty 05-06 taitteessa... (kylläpä tää aika juoksee!)

    VastaaPoista
  4. Käymämme keskustelu on täällä:
    http://www.t-media.fi/tutkimusasema/forum/topic.php?id=55
    Eli hienot argumenttinsa ovat esillä kokonaisuudessaan. Kovin pitkää keskustelusta ei toistaiseksi ole tullut. Melko helposti varmastikin tunnistat minut ja vastakeskustelijan...
    Kiitos avusta, yritän löytää näillä eväillä tätä ohjelmaa :)

    VastaaPoista
  5. kävin tsiigaamassa keskustelun. jokaisella on tosiaan suosikkinsa ja inhokkinsa... puuh. mulla on p.räsäseen todellinen viha-rakkaussuhde. olen äärettömän kiitollinen siitä ettei hänen katsantokantansa edusta koko suomen yleistä mielipidettä, ja siitä, ettei hän yleisesti asioita maassamme säädä.

    musta on huolestuttavaa huomata se, että suomen nuorisossakin on kuitenkin niin hänen marginaalissaan liikkuvaa sakkia.

    se yhdenvertaisuudesta, suvaitsevuudesta ja tasa-arvoisuudesta.

    helppoahan se on useamman lapsen äitinä siitä sivupöydästä huudella kuinka muut saisivat lisääntyä tässä maassa. kaikki ei kuitenkaan ole niin sikiävää sorttia kuin hän. ja kaikilla ei ole mahdollisuuttakaa tarjota lapsille ydinperheidylliä. syystä taikka toisesta. ja silti lapsista huolehditaan parhaan kyvyn mukaan.

    p.räsäsenä olisin enemmänkin huolissani muista vanhemmuuden haasteista (huumeet, alkoholismi, henkinen poissaolo, työelämän haasteet) kuin esim. lesboudesta.

    VastaaPoista
  6. Niin, helppohan Räsäsen on ajaa Suomesta omaa utopiaansa. Jos kaikki ihmiset olisivat samanlaisia kuin tämä Päivi, hänen säätämänsä yhteiskunta varmasti toimisikin. Mutta kun ihmisiä ei voi samaan muottiin tunkea vaikka tekisi mieli. Ilmeisesti P. on elänyt jonkinlaisessa tynnyrin sisällä olevassa kuplassa ilman mitään kosketuspintaa elämän todellisiin ongelmiin, kun on varaa lähteä herjaamaan sattumanvaraisesti. Viimeisin lauseesi tiivistää ongelman ytimen aika lailla täydellisesti.

    Voi jos Päivikin kypsyisi ajatuksissaan edes tälle tasolle. Vähän tekisi mieli ravistella.
    ... ja minä sentään olen samanikäinen kuin yksi Päivin armaista lapsista....
    (Saanko vielä laittaa sulaksi hattuuni, että kykenen tarkastelemaan asiaa tästä näkökulmasta vaikka itse elän juurikin äidin, isän ja seitsemän lapsen perusonnellisessa perheessä?)

    VastaaPoista
  7. musta on aivan loistavaa että erilaisista lähtökohdista olevat ihmiset ymmärtävät erilaisuutta ja hyväksyvät sen. se on suvaitsevaisuutta parhaimmillaan.

    eli sinäkin saat ottaa sulan hattuusi. vaikka isonkin! ;)

    VastaaPoista